Populaţia

Populatia dupa domiciliu la data de 1 ianuarie, respectiv 1 iulie a anului de referinta reprezinta numarul persoanelor cu cetatenie romana si domiciliu pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale.

Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in actul de identitate (CI, BI), asa cum este luata in evidenta organelor administrative ale statului. In stabilirea valorii acestui indicator nu se tine cont de resedinta obisnuita, de perioada si/sau motivul absentei de la domiciliu.

Nascut-viu – este produsul conceptiei, expulzat sau extras complet din corpul mamei, independent de durata sarcinii si care, dupa aceasta separare, prezinta un semn de viata (respiratie, activitate cardiaca, pulsatii ale cordonului ombilical sau contractii musculare dependente de vointa).

Decedata -persoana careia i-au incetat definitiv functiile vitale dupa trecerea unui timp oarecare de la nastere.

Casatoria reprezinta uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata in conditiile legii.

Divortul reprezinta desfacerea unei casatorii incheiate legal, printr-o hotarare definitiva a instantei judecatoresti, a ofiterului de stare civila sau a unui notar public. Datele se refera la cererile de divort pentru care desfacerea casatoriei a fost admisa.

Sositi cu domiciliul – persoanele care intr-un anumit interval de timp si-au stabilit domiciliul pe un anumit teritoriu. Din punct de vedere statistic se urmaresc numai schimbarile de domiciliu dintr-o localitate in alta.

Plecati cu domiciliul – persoanele care intr-un anumit interval de timp si-au schimbat domiciliul din localitate, plecand in alta localitate.

Emigranti cu schimbarea domiciliului sunt persoanele (de cetatenie romana) care emigreaza in strainatate. Emigratia este actiunea prin care o persoana renunta la domiciliul din Romania si isi stabileste domiciliul pe teritoriul altui stat. Domiciliul din Romania al persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in actul de identitate (CI/CI provizorie, BI), asa cum este luata in evidenta organelor administrative ale statului.

Imigranti cu schimbarea domiciliului sunt persoanele (de cetatenie romana, straini sau fara cetatenie) care imigreaza in Romania. Imigratia este actiunea prin care o persoana renunta la domiciliul de pe teritoriul altui stat si isi stabileste domiciliul in Romania. Domiciliul din Romania al persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in actul de identitate (CI/CI provizorie, BI), asa cum este luata in evidenta organelor administrative ale statului.