Cultură

Biblioteca este institutia, compartimentul sau structura specializata ale carei atributii principale sunt: constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea si conservarea colectiilor de carti, publicatiilor seriale, a altor documente de biblioteca si a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora in scop de informare, cercetare, educatie sau recreere; initierea, organizarea si desfasurarea de proiecte si programe culturale, inclusiv in parteneriat cu autoritati si institutii publice, cu alte institutii de profil sau prin parteneriat public-privat; in cadrul societatii informatiei biblioteca are rol de importanta strategica. Sunt incluse bibliotecile proprietate publica si privata. Se inregistreaza in seriile de date numai unitatile de baza, care au functionat in anul de referinta.

Tipurile de biblioteci sunt: nationale, universitare, publice (judetene, municipale, orasenesti si comunale), scolare, specializate (ale institutiilor academice si de cercetare, institutiilor publice centrale si locale, institutiilor de cultura si culte, ale operatorilor economici, sindicatelor, ale altor organizatii asociative).

Numarul volumelor existente in biblioteci reprezinta totalitatea cartilor, brosurilor, colectiilor de ziare si reviste cu minim 5 pagini si materialele audiovizuale (casete cu benzi magnetice, discuri, diafilme si alte materiale de biblioteca: harti, grafice, reproduceri artistice, etc.) inscrise in registrul de inventar al bibliotecii.

Cititor (utilizator) este persoana fizica care a imprumutat pentru acasa (sau a consultat in sediul bibliotecii) cel putin o data intr-un an calendaristic o carte, brosura sau o alta publicatie apartinand unei biblioteci.

Volumele eliberate cuprind totalitatea cartilor, brosurilor, colectiilor de ziare si reviste, materiale audiovizuale imprumutate cititorilor (utilizatorilor), intr-o perioada calendaristica data, in cursul anului de referinta.

Personalul din biblioteci cuprinde personalul angajat existent la sfarsitul anului financiar, in echivalent norma intreaga.

Cinematograful este o unitate culturala dotata cu echipament cinematografic (stabil sau mobil) in vederea prezentarii publice, prin proiectie, pe ecrane, a unui film, care a functionat in anul de referinta.

Muzeul este institutia cultura care colectioneaza, conserva, cerceteaza, restaureaza, comunica si expune in scopul cunoasterii, educarii si recreerii, marturii materiale si spirituale ale existentei si evolutiei comunitatilor umane, precum si ale mediului inconjurator. Ansamblul bunurilor culturale si naturale existente in cadrul muzeului sau, dupa caz, in cadrul colectiei publice constituie patrimoniul muzeal. Colectiile publice sunt colectiile accesibile publicului si specialistilor. Dupa bunurile culturale care alcatuiesc patrimoniul muzeal, muzeele si colectiile publice se clasifica in: muzee sau colectii publice de arta, arheologie si istorie, stiinta si istorie naturala, stiinta si tehnica, etnografie si antropologie, specializate, regionale, generale, mixte. Sunt incluse si gradinile botanice si zoologice, acvariile si rezervatiile naturale. Se inregistreaza patrimoniul muzeal, muzee si colectii publice, proprietate publica si privata, existente la sfarsitul anului de referinta.

Vizitatorul este persoana care viziteaza un muzeu sau colectie publica, individual sau in grup, pentru a privi bunurile muzeale expuse. Statistic se inregistreaza numarul vizitatorilor pe baza biletelor vandute, precum si numarul vizitatorilor participanti la ”Noaptea muzeelor” .