Comunicat IPC

Concepte de bază și definiții:

 Indicii prețurilor de consum (IPC) acoperă cheltuielile monetare de bunuri și servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodării rezidente, cu excepția gospodăriilor instituționale, în scopul de a oferi o imagine cât mai relevantă și precisă a inflației. IPC poate fi privit ca o metodă de  măsurare, în linii mari, a prețurilor unui model de cheltuieli fixe.

                Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este un set de indici ai prețurilor de consum din UE, calculat în conformitate cu o abordare armonizată și un singur set de definiții. IAPC este conceput în principal pentru evaluarea stabilității prețurilor în zona euro și a convergenței evoluției prețurilor în UE, dar și pentru comparații ale inflației la nivel european. Începând cu ianuarie 2016, seriile IAPC sunt publicate cu anul de referinţă 2015 = 100.

Post de cheltuieli – grupă de cheltuieli efectuate de consumatori pentru satisfacerea unor nevoi concrete de consum de bunuri alimentare, nealimentare sau de servicii.

Pondere – coeficient de comensurare folosit la calculul unui indice sintetic (agregat) pentru o colectivitate de elemente necomensurabile nemijlocit, având drept funcţie stabilirea importanţei relative a fiecărui element în colectivitatea statistică cercetată.

Rata lunară a inflaţiei – creşterea preţurilor de consum într-o lună, faţă de luna precedentă.

Rata medie lunară a inflaţiei – media creşterilor lunare ale preţurilor. Se calculează ca o medie geometrică a indicilor lunari ai preţurilor de consum cu baza în lanţ din care se scade baza de comparaţie egală cu 100.

Rata medie anuală a inflaţiei – creşterea preţurilor de consum într-un an faţă de anul precedent. Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele mediu al preţurilor dintr-un an şi cel al anului precedent, din care se scade 100. La rândul lor, indicii medii ai preţurilor din cei doi ani se determină ca medii aritmetice simple ale indicilor lunari din fiecare an, calculaţi faţă de aceeaşi bază (octombrie 1990 = 100).

Rata anuală a inflaţiei – creşterea preţurilor de consum într-o lună din anul curent, faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele preţurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna corespunzatoare a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi bază, din care se scade 100.

 Cadru legal

 Temeiul legal al observării şi înregistrării preţurilor şi tarifelor îl constituie Legea nr.226/05.VI.2009 privind organizarea şi funcţionarea statisticii oficiale în România, publicată în Monitorul Oficial nr. 397/11.VI.2009, H.G. nr. 957 din 18.VIII.2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, publicată în Monitorul Oficial al României nr.810/07.IX.2005, cu modificările ulterioare, precum şi Hotărârea de Guvern privind Programul Statistic Naţional Anual (PSNA) ce se  publică anual în Monitorul Oficial, Regulamentul UE al Parlamentului European șşi Regulamentul UE depunere în aplicare nr. 1148/2020, reprezintă cadrul legal pentru determinarea indiciilor armonizaţi ai preţurilorde consum, calculaţi prin metodologii comparabile la nivel european, care ţin seama de specificul naţional deconsum şi de variaţia preţurilor în fiecare ţară.

Sfera de cuprindere

Prețurile măsurate sunt cele suportate efectiv de către consumatori, astfel încât acestea includ  taxele de vânzare pe produse, cum ar fi taxa pe valoarea adăugată.
IPC se calculează pe baza elementelor care intră în consumul direct al populaţiei şi exclude:

  • consumul din resurse proprii reprezentând contravaloarea cantităţilor de produse consumate de populaţie provenite din alte surse decât din cumpărări (din stoc, din producţie proprie, primit în dar etc.);
  • cheltuielile cu caracter de investiţii şi acumulare (cumpărarea de locuinţe, materiale de construcții utilizate la construirea de noi locuințe sau efectuarea de reparații capitale la locuințele vechi), rate de asigurare, amenzi, jocuri de noroc, impozite etc.;
  • cheltuieli aferente plăţii muncii pentru producţia gospodăriei (arat, semănat, prăşit, îngrijirea grădinilor şi livezilor de pomi, a viilor, strângerea recoltelor, cositul fânului, tratamentul medical al animalelor etc.).
  • IPC exclude cheltuielile cu dobânda și de credit, referindu-se la ele ca la un cost de finanțare, nu ca la o cheltuială de consum.

Colectarea datelor

Observarea şi înregistrarea preţurilor se realizează în cele 42 oraşe reşedinţă de judeţ din care au fost selectate 67 de centre de cercetare, în funcţie de numărul de locuitori. Unităţile în care se înregistrează preţurile/tarifele au fost selectate la nivel local, din centrele de cercetare, în funcţie de volumul desfacerilor de mărfuri şi al prestărilor de servicii. Sunt incluse în nomenclator cca. 7000 unităţi, care trebuiesc menţinute cât mai mult timp posibil pentru a asigura continuitatea observării preţurilor. Prețurile colectate lunar sunt prețuri cu amănuntul, inclusiv și TVA.

Pentru grupa de electrocasnice (frigidere, congelatoare, mașini de spălat, televizoare) se iau în calcul,pe lângă prețurile colectate din unități, prețurile comerțului electronic (din magazine online). În acest sens, dinanul 2024, este folosit un proces automatizat de extragere a prețurilor de pe pagini web denumit web scraping.Această metodă de colectare automată implică programarea unor algoritmi care accesează și extrag informațiide pe paginile web

Metoda de calcul a IPC

IPC se calculează ca un indice de tip Laspeyres cu bază fixă. Începând din ianuarie 2024, calculul indicilor lunari cu bază fixă se face utilizând preţurile medii din anul 2022 (anul 2022=100) şi ponderile din acelaşi an determinate pe baza cheltuielilor medii din Ancheta Bugetelor de Familie.

Prețurile colectate lunar sunt prețuri cu amănuntul, inclusiv și TVA.

Diferențe conceptuale dintre IPC și IAPC

 Forma de prezentare a posturilor de agregare

 În sistemul naţional, în construirea IPC se utilizează un nomenclator de mărfuri şi servicii, structurat pe 54 posturi de produse alimentare, 112 posturi de produse nealimentare şi 50 de posturi de servicii, semnificative pentru consumul populaţiei României.

În sistemul european, în construirea IAPC, se utilizează o clasificare a cheltuielilor după destinaţia de consum (ECOICOP – Clasificarea Consumului Individual pe Destinații), care regrupează posturile din sistemul național. Clasificarea ECOICOP asigură comparabilitatea indicilor la nivel european, și este structurată, conform regulamentului UE 792/2016, pe 12 diviziuni detaliate, 47 de grupe, clase, sub-clase.

 Sfera de cuprindere și acoperirea geografică a populației

 IPC utilizează principiul “național” al consumului, urmărind cheltuielile de consum ale rezidenţilor, indiferent dacă acestea sunt efectuate în interiorul sau în afara graniţelor ţării.

IAPC măsoară modificările produse în evoluția preţurilor şi tarifelor aferente bunurilor şi serviciilor care au survenit pe teritoriul României. Astfel, pentru construirea IAPC se utilizează principiul “domestic”, luând în calcul consumul tuturor gospodăriilor de pe teritoriul ţării, indiferent de naţionalitate, statut rezidenţial sau social, exceptând ambasadele străine aflate pe teritoriul României.

Sistemul de ponderare

Ponderile utilizate pentru calculul IPC sunt obţinute din Ancheta Bugetelor de Familie (ABF) şi rezultă din structura cheltuielilor medii lunare efectuate de o gospodărie pentru cumpărarea bunurilor şi pentru plata serviciilor necesare satisfacerii nevoilor de trai. Anual se analizează și actualizează structura  cheltuielilor efectuate de populaţie. Astfel, începând din ianuarie 2024, în calculul IPC se utilizează ponderile rezultate din structura cheltuielilor medii efectuate de o gospodărie în anul 2022. În cazul comerțului electronic, ponderile utilizate pentru grupa de electrocasnice au fost calculate pe baza rezultatelor cercetării statistice “Anchetaprivind accesul la tehnologia informațiilor și comunicațiilor în gospodării” din anul 2022.

Regulamentul UE nr. 1148/2020 specifică standardele minime pentru calitatea ponderilor IAPC.Implementarea regulamentului, pentru anul t, semnifică utilizarea datelor privind cheltuiala monetară deconsum final al gospodăriilor din conturile naţionale aferente anului t-2 şi a cheltuielilor din Ancheta Bugetelorde Familie t-2 pentru calculul ponderilor indicilor armonizaţi. Ponderile astfel calculate sunt apoi actualizate lapreţurile lunii decembrie t-1.

Pentru anul 2024, Eurostat a solicitat Statelor Membre să transmită pentru calculul IAPC ponderile estimate pe baza datelor privind cheltuiala monetară de consum final al gospodăriilor din conturile naţionale aferente anului 2023, actualizate la preţurile lunii decembrie 2023. Informații suplimentare privind recomandările Eurostat se găsesc la adresa: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/272892/11336726/Derivation+of+HICP+weights+for+2024.pdf/

Perioada de referinţă a indicilor

În cazul IPC:

– calculat faţă de luna anterioară a aceluiaşi an, indicele evidenţiază evoluţia preţurilor de la o lună la alta;

– calculat faţă de luna decembrie a anului anterior, indicele reflectă evoluţia preţurilor de la începutul anului;

– calculat faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, indicele evidenţiază evoluţia preţurilor, eliminând

caracterul sezonier al acestei evoluţii.

În cazul IAPC:

– indicele este calculat şi publicat faţă de media anului 2015 (2015=100). Această perioadă de referință a indicelui se utilizează pentru seriile cronologice complete ale tuturor indicilor și subindicilor IAPC, conform regulamentului UE 2015/2010. Toate țările membre ale Uniunii Europene se conformează acestei reguli din raţiuni de comparabilitate, indiferent de baza de referinţă a indicilor naţionali şi a sistemului de ponderare folosit. Aceasta înseamnă că se efectuează operaţii de calcul complementare asupra aceloraşi date pentru a se obţine un indice având ca bază de referinţă media anului 2015;

– tot din raţiuni de comparabilitate, ponderile utilizate de fiecare ţară la calculul IAPC sunt exprimate în preţurile lunii decembrie ale anului anterior.

Precizări privind sfera de cuprindere a produselor care sunt reglementate

Având în vedere modificările legislative privind liberalizarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale furnizate consumatorilor casnici, începând din luna ianuarie 2023, energia electrică și gazele naturale nu mai sunt incluse în grupa produselor cu prețuri reglementate.

Precizări suplimentare privind modul de calcul al indicilor de preț pentru energie electrică si gaze naturale
Pentru a comensura evoluția prețurilor privind energia electrică pentru consumatorii casnici, începând din luna ianuarie 2021, se calculează o medie ponderată a tarifelor pentru ofertele concurențiale și cele pentru serviciul universal. La stabilirea structurii pieței de energie electrică s-au utilizat datele furnizate de A.N.R.E și de furnizorii de ultimă instanță.
De la 01 ianuarie 2023, ținând cont de modificările și completările O.U.G. nr.27/2022 aplicabileperioadei 01 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, se iau în considerare prețurile finale facturate plafonate.Astfel, la calculul indicilor prețurilor de consum pentru energie electrică și gaze naturale se parcurg următoarele etape:
a) determinarea proporției consumului cumulat aferent consumatorilor casnici ce se încadrează întranșele de consum lunar, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr.27/2022, cu modificările șicompletările ulterioare, pentru energie electrică, pe baza informațiilor transmise de ANRE și defurnizorii de ultimă instanță;b) calcularea mediei tarifelor plafonate, ponderate cu proporția consumului plafonat pe tranșe deconsum lunar în total consum casnic, pentru energie electrică ;c) calcularea mediei tarifelor plafonate și prețurilor contractuale (în cazul în care prețul din contracteleîn vigoare este mai mic decât prețul maxim de 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus) pentru gaze naturale.

 Formele de diseminare și accesul la date

Datele sunt publicate în fiecare lună și nu sunt ajustate sezonier. Prin prelucrarea datelor colectate, rezultă următorii indicatori:

– IPC pe total şi principalele grupe de mărfuri (alimentare și nealimentare) şi servicii;

– Rata medie lunară a inflaţiei;

– Rata lunară a inflaţiei;

– Rata anuală a inflaţiei;

– Agregări speciale pentru diverse organisme interne şi internaţionale;

– IAPC pe structura ECOICOP.

În plus, se publică o serie de indici parțiali calculați prin excluderea din IPC a  anumitor componente:
– Total IPC, cu excepția băuturilor alcoolice și tutun;

– Total IPC, cu excepția combustibililor;
– Total IPC, cu excepția produselor ale căror prețuri sunt reglementate;
– Total IPC, cu excepția legumelor, fructelor, ouălor, combustibililor și produselor ale căror prețuri sunt reglementate*;

– Total IPC, cu excepția legumelor, fructelor, ouălor, combustibililor și produselor ale căror prețuri sunt reglementate, băuturi și tutun.

Datele referitoare la IAPC sunt publicate în Buletinul Statistic de Prețuri.

Diseminarea indicilor se realizează pe suport de hârtie sau electronic, conform termenelor stabilite prin Programul de Activitate, astfel:

– Comunicat de presă, la 10-14 zile dupa sfârșitul lunii în cauză;

– Buletinul statistic de preţuri şi buletinul statistic lunar;

– Anual: “Anuarul Statistic al României”;

– Electronic pe site-ul INS: http://www.insse.ro/cms/

– Electronic pe site-ul Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat/web/main;

– În baza de date Tempo – online: http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

– Prin direcţia de cooperare internaţională, către organismele internaţionale.

*Produse ale căror preţuri sunt reglementate: medicamente, energie termică, transport C.F.R, transport pe apă, poştă şi curier, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, paşaport, apă, canal, salubritate, transport urban în comun, chirii stabilite de administraţia locală.

Documente

Fișier Descriere Dimensiune fișier Descărcări
xls date comunicat IPC_10_2024 52 Ko 0
pdf comunicat_IPC_Octombrie_2024 428 Ko 0
pdf comunicat_IPC_Septembrie_2024 484 Ko 4
xls date comunicat IPC_9_2024 52 Ko 0
xls date comunicat IPC_8_2024 52 Ko 2
pdf comunicat_IPC_August_2024 456 Ko 3
xls date comunicat IPC_7_2024 52 Ko 4
pdf comunicat_IPC_Iulie_2024 670 Ko 3
xls date comunicat IPC_5_2024 55 Ko 7
xls date comunicat IPC_6_2024 56 Ko 5
pdf comunicat_IPC_Mai_2024 669 Ko 4
pdf comunicat_IPC_Iunie_2024 671 Ko 6
xls date comunicat IPC_4_2024 55 Ko 23
pdf comunicat_IPC_Aprilie_2024 661 Ko 11
xls date comunicat IPC_3_2024 52 Ko 16
pdf comunicat_IPC_Martie_2024 548 Ko 14
xls date comunicat IPC_2_2024 63 Ko 14
pdf comunicat_IPC_Februarie_2024 571 Ko 14
xls date comunicat IPC_1_2024 63 Ko 12
pdf comunicat_IPC_Ianuarie_2024 560 Ko 12
xls date comunicat IPC_12_2023 58 Ko 15
pdf comunicat_IPC_12_2023 550 Ko 16
xls Date comunicat_11 2023 51 Ko 13
pdf comunicat_IPC_11_2023 616 Ko 15
pdf comunicat_IPC_10_2023 610 Ko 16
xls Date comunicat IPC_10_ 2023 51 Ko 13
pdf comunicat_IPC_9_2023 604 Ko 19
xls date comunicat IPC_08_2023 51 Ko 21
pdf comunicat_IPC_8_2023 616 Ko 18
xls Date comunicat IPC_7_2023 54 Ko 22
pdf comunicat_IPC_7_2023 601 Ko 20
xls Date comunicat IPC_6 2023 51 Ko 22
pdf comunicat_IPC_6_2023 417 Ko 23
xls Date comunicat IPC_MAI 2023 51 Ko 23
xls Date comunicat IPC_3_2023 51 Ko 23
pdf comunicat_IPC_3_2023 627 Ko 21
pdf comunicat_IPC_1_2023 633 Ko 18
xls Date comunicat IPC_APRILIE 2023 51 Ko 21
pdf comunicat_IPC_4_2023 652 Ko 27
xls Date comunicat IPC_2_2023 55 Ko 18
pdf comunicat_IPC_febr_2023 569 Ko 27
xls Date comunicat IPC_12_2022 52 Ko 41
pdf comunicat_IPC_12_2022 601 Ko 24
xls ipc11r22 52 Ko 29
pdf comunicat_IPC_11_2022 686 Ko 36
pdf comunicat_IPC_10_2022 553 Ko 31
xls date comunicat IPC_10_2022 51 Ko 31
pdf comunicat_IPC_9_2022 757 Ko 44
xls Date comunicat IPC_09_2022 51 Ko 36
pdf comunicat_IPC_8_2022 613 Ko 37
xls Date comunicat IPC_08_2022 51 Ko 38
xls date comunicat IPC_07_2022 51 Ko 40
pdf comunicat_IPC_7_2022 559 Ko 38
xls Date comunicat IPC_06_2022 51 Ko 39
pdf comunicat_IPC_6_2022 644 Ko 47
xls date comunicat IPC_05_2022 52 Ko 39
pdf comunicat_IPC_5_2022 637 Ko 43
xls Date comunicat IPC_04_2022 54 Ko 45
pdf comunicat_IPC_4_2022 700 Ko 52
pdf comunicat_IPC_3_2022 645 Ko 46
xls Date comunicat IPC_02_2022 54 Ko 48
pdf comunicat_IPC_2_2022 644 Ko 48
xls Date comunicat IPC_01_2022 96 Ko 46
pdf comunicat_IPC_1_2022 664 Ko 52
xls Date comunicat IPC_12_2021 90 Ko 61
pdf comunicat_IPC_12_2021 593 Ko 58
xls Date comunicat IPC_10_2021 51 Ko 61
pdf comunicat_IPC_10_2021 604 Ko 60
xls Date comunicat IPC_11_2021 51 Ko 58
pdf comunicat_IPC_11_2021 622 Ko 60
pdf comunicat_IPC_09_2021 677 Ko 78
xls Date comunicat IPC_09_2021 82 Ko 75
xls Date comunicat IPC_08_2021 82 Ko 73
pdf comunicat_IPC_08_2021 567 Ko 86
pdf comunicat_IPC_iulie_2021 601 Ko 74
pdf comunicat_IPC_06_2021 818 Ko 83
xls Date comunicat IPC_06_2021 82 Ko 83
pdf comunicat_IPC_05_2021 615 Ko 73
xls Date comunicat IPC_05_2021 51 Ko 75
pdf comunicat_IPC_04_2021 623 Ko 75
xls Date comunicat IPC_03_2021 82 Ko 74
pdf comunicat_IPC_03_2021 602 Ko 82
xls Date comunicat IPC_02_2021 82 Ko 76
pdf comunicat_IPC_02_2021 602 Ko 74
xls Date comunicat IPC_01_2021 88 Ko 86
pdf comunicat_IPC_01_2021 594 Ko 85
xls Date comunicat IPC_12_2020 52 Ko 103
pdf comunicat_IPC_12_2020 602 Ko 97
xls Date comunicat IPC_11_2020 52 Ko 92
pdf comunicat_IPC_11_2020 591 Ko 83
xls Date comunicat IPC_10_2020 52 Ko 94
pdf comunicat_IPC_10_2020 961 Ko 102
xls Date comunicat IPC_09_2020 51 Ko 95
pdf comunicat_IPC_9_2020 593 Ko 98
xls Date comunicat IPC_08_2020 52 Ko 92
pdf comunicat_IPC_8_2020 589 Ko 93
xls date comunicat IPC_07_2020 51 Ko 98
pdf comunicat_IPC_7_2020 962 Ko 106
xls date comunicat IPC_05_2020 56 Ko 94
pdf comunicat_IPC_5_2020 414 Ko 104
xls Date comunicat IPC_06_2020 52 Ko 96
pdf comunicat_IPC_6_2020 591 Ko 106
xls ipc04r20 52 Ko 111
pdf comunicat_IPC_4_2020 662 Ko 113
xls date comunicat IPC_03_2020 53 Ko 100
pdf comunicat_IPC_3_2020 585 Ko 111
xls date comunicat IPC_02_2020 51 Ko 101
pdf comunicat_IPC_2_2020 586 Ko 96
xls date comunicat IPC_01_2020 48 Ko 116
pdf comunicat_IPC_1_2020 553 Ko 103
xls date comunicat IPC_12_2019 50 Ko 117
xls date comunicat IPC_11_2019 50 Ko 117
xls date comunicat IPC_10_2019 51 Ko 112
pdf comunicat_IPC_12_2019 570 Ko 105
pdf comunicat_IPC_11_2019 570 Ko 131
pdf comunicat_IPC_10_2019 570 Ko 115
xls date comunicat IPC_09_2019 51 Ko 125
pdf comunicat_IPC_9_2019 568 Ko 123
xls date comunicat IPC_08_2019 50 Ko 140
pdf comunicat_IPC_8_2019 544 Ko 133
xls date comunicat IPC_07_2019 51 Ko 134
pdf comunicat_IPC_7_2019 612 Ko 138
xls ipc06r19 50 Ko 130
pdf comunicat_IPC_6_2019 611 Ko 127
xls date comunicat IPC_04_2019 50 Ko 135
pdf comunicat_IPC_4_2019 560 Ko 147
xls date comunicat IPC_03_2019 50 Ko 159
pdf comunicat_IPC_3_2019 608 Ko 168
xls date comunicat IPC_02_2019 51 Ko 155
pdf comunicat_IPC_2_2019 609 Ko 165
doc Precizări metodologice_IPC_2019 127 Ko 194
xls date comunicat IPC_01_2019 50 Ko 184
pdf comunicat_IPC_1_2019 613 Ko 169